Cukier stał się wiernym towarzyszem naszego życia codziennego. Biała słodycz dodawana łyżeczkami do naszej kawy i herbaty i w ilościach przemysłowych do napoi słodzonych i przetworzonej żywności, zdominowała naszą dietę. Wraz z rosnącą w zatrważającym tempie liczbą osób otyłych rośnie świadomość tego, jak bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie może mieć cukier. Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno spożywać się maksymalnie do 5 łyżeczek cukru na dzień, zatem mniej nawet niż zawiera jedna puszka coca-coli (podczas gdy przeciętny Amerykanin konsumuje go dziennie ponad 4 razy więcej!).
Coraz większa wiedza na temat szkodliwości cukru budzi potrzebę znalezienia zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy, nie jest to jednak takie łatwe. Najbardziej znane zamienniki cukru są produktami syntetycznymi, a więc niewiele łaskawiejszymi dla zdrowia niż sam cukier. Co gorsza, kilka z tych substancji syntetycznych często używanych pod postacią słodzików, np. aspartam czy acesulfam K, uważa się za rakotwórcze. Na szczęście istnieją również naturalne zamienniki cukru, bezpieczne dla zdrowia i zalecane każdemu, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia.
Coraz większa wiedza na temat szkodliwości cukru budzi potrzebę znalezienia zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy, nie jest to jednak takie łatwe. Najbardziej znane zamienniki cukru są produktami syntetycznymi, a więc niewiele łaskawiejszymi dla zdrowia niż sam cukier. Co gorsza, kilka z tych substancji syntetycznych często używanych pod postacią słodzików, np. aspartam czy acesulfam K, uważa się za rakotwórcze. Na szczęście istnieją również naturalne zamienniki cukru, bezpieczne dla zdrowia i zalecane każdemu, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia.
STEWIA
Stewia to obecnie najzdrowszy, całkowicie naturalny zamiennik cukru. Zioło to, pochodzące z Ameryki Południowej, jest 300 razy słodsze od cukru, a mimo to nie ma żadnych kalorii! Na swoich rodzimych terenach stewia jest od setek lat używana do słodzenia. Jej ogromna popularność także w Japonii skłoniła producentów do użycia jej zamiast cukru w dietetycznej Coca-Coli na tamtejszym rynku. Stewia ma 0 kalorii, idealna jest zatem dla osób walczących z nadwagą, a dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana również przez cukrzyków. Jako słodzik używa się nie tylko jej sproszkowanej formy, ale również świeżych lub suszonych – łatwo ją uprawiać w doniczce. Stewia to jedyny całkowicie naturalny słodzik, który jest bezpieczny dla zdrowia i do tego nie zawiera żadnych kalorii.
KSYLITOL
Ten organiczny związek chemiczny pozyskuje się z niektórych warzyw i owoców, a w niewielkich ilościach produkuje go także ludzkie ciało. Badania wykazały, że jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie określa nawet jego górnej granicy zalecanego spożycia. Ksylitol zapobiega próchnicy i rozwojowi bakterii w jamie ustnej, dlatego często używany jest zamiast cukru jako substancja słodząca w cukierkach i gumach do żucia. Podobnie jak stewia, bezpieczny jest nawet dla diabetyków. Chociaż ksylitol zawiera kalorie, jest znacznie zdrowszy niż cukier.
MIOD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz