Social Icons

Kontakt

sobota, 26 listopada 2016

Najzdrowsze zamienniki cukru

Cukier stał się wiernym towarzyszem naszego życia codziennego. Biała słodycz dodawana łyżeczkami do naszej kawy i herbaty i w ilościach przemysłowych do napoi słodzonych i przetworzonej żywności, zdominowała naszą dietę. Wraz z rosnącą w zatrważającym tempie liczbą osób otyłych rośnie świadomość tego, jak bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie może mieć cukier. Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno spożywać się maksymalnie do 5 łyżeczek cukru na dzień, zatem mniej nawet niż zawiera jedna puszka coca-coli (podczas gdy przeciętny Amerykanin konsumuje go dziennie ponad 4 razy więcej!).
Coraz większa wiedza na temat szkodliwości cukru budzi potrzebę znalezienia zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy, nie jest to jednak takie łatwe. Najbardziej znane zamienniki cukru są produktami syntetycznymi, a więc niewiele łaskawiejszymi dla zdrowia niż sam cukier. Co gorsza, kilka z tych substancji syntetycznych często używanych pod postacią słodzików, np. aspartam czy acesulfam K, uważa się za rakotwórcze. Na szczęście istnieją również naturalne zamienniki cukru, bezpieczne dla zdrowia i zalecane każdemu, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia.


STEWIA

Stewia to obecnie najzdrowszy, całkowicie naturalny zamiennik cukru. Zioło to, pochodzące z Ameryki Południowej, jest 300 razy słodsze od cukru, a mimo to nie ma żadnych kalorii! Na swoich rodzimych terenach stewia jest od setek lat używana do słodzenia. Jej ogromna popularność także w Japonii skłoniła producentów do użycia jej zamiast cukru w dietetycznej Coca-Coli na tamtejszym rynku. Stewia ma 0 kalorii, idealna jest zatem dla osób walczących z nadwagą, a dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana również przez cukrzyków. Jako słodzik używa się nie tylko jej sproszkowanej formy, ale również świeżych lub suszonych – łatwo ją uprawiać w doniczce. Stewia to jedyny całkowicie naturalny słodzik, który jest bezpieczny dla zdrowia i do tego nie zawiera żadnych kalorii.



 KSYLITOL

Ten organiczny związek chemiczny pozyskuje się z niektórych warzyw i owoców, a w niewielkich ilościach produkuje go także ludzkie ciało. Badania wykazały, że jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie określa nawet jego górnej granicy zalecanego spożycia. Ksylitol zapobiega próchnicy i rozwojowi bakterii w jamie ustnej, dlatego często używany jest zamiast cukru jako substancja słodząca w cukierkach i gumach do żucia. Podobnie jak stewia, bezpieczny jest nawet dla diabetyków. Chociaż ksylitol zawiera kalorie, jest znacznie zdrowszy niż cukier.


MIOD


Ten złoty eliksir jest jednym z najcenniejszych darów natury, spożywanym już od starożytności. Ceni się nie tylko jego smak, ale także właściwości zdrowotne – jest niezwykle skuteczny przy bólu gardła, zawiera także witaminy i minerały, a nawet pomaga walczyć z kacem. Posłodzona nim herbata czy kawa zyskuje nowy, bogaty aromat, a wypieki, w których zastępuje się nim cukier, są jeszcze smaczniejsze. Naturalny miód jest nieporównywalnie zdrowszą alternatywą cukru, jednak ze względu na swoją kaloryczność nie zalecany jest osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates